Kompostowanie

Kompostowanie

Kompostowanie jest prostym i bezpiecznym sposobem na uzyskanie domowego nawozu, dodatkowo pozwala także zagospodarować odpady, które powstają w kuchni lub ogrodzie. Kompostowanie odpadów kuchennych zmniejsza ilość gnijących na wysypiskach.

Odpady biodegradowalne stanowią około 70% wytwarzanych przez nas śmieci. Jeżeli trafią one do kompostownika, będziemy mogli posegregować nawet 95% odpadów, pozostałych po oddzieleniu resztek jedzenia.

Nawóz kompostowy jest bezpieczny - nadaje się do wszystkich roślin i nie sposób nim przenawozić. Doskonale spulchnia i wzbogaca glebę w próchnicę. Podłoże ściółkowane kompostem nie potrzebuje agrowłókniny, ponieważ zapobiega on szybkiemu parowaniu wody i delikatnie hamuje wzrost chwastów.

Kompostownik jest prostym sposobem na utylizację odpadów ogrodowych - trawy, liści i gałęzi, a prowadzenie go ogranicza zanieczyszczenie środowiska.

 

Co można kompostować?

  • pokruszone skorupki jaj,
  • fusy z kawy i herbaty w materiałowych torebkach,
  • resztki owoców i warzyw,
  • łupiny orzechów,
  • mokry karton i niezadrukowany papier
  • słomę i siano,
  • małe gałęzie, trociny,
  • kwiaty i liście roślin domowych,
  • ziemię doniczkową,
  • trawę, liście, igły roślinne

 

Jaki kompostownik wybrać?

  •  gotowy kompostownik ogrodowy

To najprostszy sposób, taki kompostownik można kupić w sklepie. Materiały układa się w nim warstwowo lub dokłada na bieżąco.

Sprawdza się on zwłaszcza w małych ogrodach, gdzie nie powstaje dużo odpadów biodegradowalnych.

  • drewniany kompostownik ażurowy

Można go wykonać samodzielnie, ważne, aby między deskami były przerwy - umożliwiają wymianę powietrza. Budowę zaczyna się od wkopania w ziemię czterech elementów narożnych, po czym na przemian montuje się do nich deski poziome.

  • pryzma kompostowa

To stos kompostowy, który układa się warstwami. Aby umożliwić przetwarzanie materiałów, należy przygotować podłoże, tak by przepuszczało powietrze. W tym celu układa się na ziemi warstwę gałęzi, na niej ziemię ogrodową lub stary kompost. Gdy pryzma osiągnie ok. 120 cm należy ją okryć ziemią lub słomą.

Kompostownik zakładamy od wiosny do jesieni, przy dodatnich temperaturach.

 

Jak prowadzić kompostownik?

  • kompostownik załóż w zacienionym i osłoniętym od wiatru miejscu,
  • warstwy przesypuj ziemią ogrodową - znajdują się w niej organizmy, które przyspieszają rozkład,
  • regularnie mieszaj i przerzucaj kompost,
  • przysypuj kompost warstwą liści lub trawy, by zachować ciepło i wilgotność,
  • aby kompostownik się nie przesuszył zraszaj go wodą w trakcie upałów,
  • na zimę kompost należy okryć materiałem izolacyjnym (słomą, liśćmi, papierem, gałązkami iglaków lub workami jutowymi),
  • dojrzały kompost ma jednolitą strukturę i zapach świeżej ziemi,
  • dojrzewanie kompostu trwa do 18 miesięcy (w kompostownikach z tworzyw sztucznych proces przebiega krócej, nawet ok. 2 miesięcy).

 

Kompost nie powinien mieć intensywnego zapachu!

Kwaśny zapach oznacza, że kompost jest za mokry i brakuje odpowiedniej wentylacji - należy dodać suszu i przemieszać kompost.

Zapach amoniaku oznacza, że w kompostowniku jest za dużo wilgotnych odpadków kuchennych lub ogrodowych bogatych w azot. Należy dodać suszu ubogiego w składniki azotowe (słoma, siano, trociny itp.) i przemieszać kompost.

 

 

W krajach Unii Europejskiej kompostowanie jest bardzo popularną praktyką, w Polsce dopiero zaczyna się je wprowadzać. Coraz więcej gmin w trosce o środowisko zachęca swoich mieszkańców do zakładania przydomowych kompostowników, a dzięki nim - ograniczenia składowania odpadów biodegradowalnych. Wiele przemawia za tym, że kompost stanie się dobrym nawozem. Przemawia za tym głównie fakt, że dzięki kompostowaniu pozbywamy się odpadów z ogrodu i gospodarstw domowych, jednocześnie nie wyrzucając ich na śmietnik i nie marnując.

 

do góry