Popisowe potrawy gospodyń
O tym, że Panie z Kół Gospodyń Wiejskich działających w naszej gminie robią najsmaczniejsze makówki i wielkanocne przysmaki nie trzeba nikogo przekonywać - gospodynie udowadniają to co roku, podczas Święta Makówek i Jarmarku Wielkanocnego. Panie jednak znają dużo więcej przepisów na wspaniałe potrawy i wypieki. Popisowe potrawy przynoszą im najwyższe laury w różnorodnych konkursach kulinarnych. Gospodynie postanowiły podzielić się najlepszymi recepturami, przy okazji pracy nad wydawnictwem, które prezentować będzie śląskie dziedzictwo kulinarne.
KGW Palowice - Kołocz śląski
Składniki:
½ kg mąki
10 dkg cukru
10 dkg masła
5 dkg drożdży
1 szklanka mleka
½ łyżeczki soli
2 jajka
Ser:
1 kg sera
20 dkg cukru
20 dkg
4 jajka
1 budyń śmietankowy
Skórka pomarańczowa
Rodzynki
Kokos drobny
Szczypta soli
Posypka:
30 dkg mąki
15 dkg masła
15 dkg cukru
Cukier waniliowy
1 żółtko
Wszystko razem wyrobić
Sposób wykonania:
Drożdże, łyżka cukru + łyżka mąki – rozpuścić w ¼ szklanki mleka i zostawić do wyrośnięcia.
Następnie zaczyn dodać do pozostałej maki, dodać resztę cukru, mleka i rozpuszczone masło.
Wyrobić ciasto i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Na wysmarowaną tłuszczem blachę nałożyć wyrośnięte ciasto, na to ser i na wierzch posypkę.
KGW Stanowice - Makówki
Składniki:
1 litr mleka
0,2 kg maku zmielonego
2 łyżki miodu
2-3 łyżki cukru do smaku
Cukier waniliowy
2 łyżki masła
Bułka kanapkowa
Szczypta soli
Bakalie: rodzynki, migdały, orzechy włoskie
Sposób wykonania:
Mleko zagotować. Zmielony mak zalać ½ litra mleka i gotować około 5 minut na małym ogniu ciągle mieszając. Dodajemy cukier. Podczas gotowania masa gęstnieje i należy dozować pozostałą ilością przegotowanego mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji (nie może być za gęsta lub za rzadka).Dodajemy masło i miód do smaku. Rodzynki przelewamy wrzątkiem i osuszamy na sicie. Migdały kroimy w słupki. Przygotować salaterkę, układamy warstwę bułki, polewamy masą makową, posypujemy bakaliami i tak na przemian aż do wykorzystania maku. Górę dekorujemy bakaliami.
KGW Dębieńsko - Karminadle
Składniki:
80 dag mięsa gotowanego (różne np. wieprzowe)
1 bułka
1 cebula
1 jajko
½ l mleka słodkiego (woda)
Tarta bułka, sól, pieprz, smalec.
Sposób wykonania:
Mięso ugotować i ostudzić, bułkę zamoczyć w mleku lub wodzie, cebulę obrać, wszystko przemielić przez maszynkę, dodać surowe jajko, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, uformować kulki, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na smalcu.
Ciaper kapusta
Składniki:
½ kg kapusty kiszonej
4 duże ziemniaki
Sól, pieprz, smalec
Sposób wykonania:
Kapustę i ziemniaki ugotować, ziemniaki rozgnieść, dodać do kapusty, dosmakować solą, pieprzem i smalcem.
KGW Czuchów - Wspaniały żur śląski
Składniki:
2,5 l wody
2,5 l wcześniej zakiszonego żuru
250 g marchewki
250 g korzenia pietruszki
250 g korzenia selera
2 kg ziemniaków
1 kg boczku wędzonego
1 kg kiełbasy
3 cebule
10 jajek
1,5 szklanki śmietany 18%
Sól, pieprz, magii
Sposób wykonania:
Obrać wszystkie jarzyny, pokroić kostkę (oprócz ziemniaków) i ugotować aby były miękkie.
Wcześniej pokroić w kostkę kiełbasę i boczek`- usmażyć na patelni.
Gdy jarzyny będą ugotowane odlać z nich wywar do osobnego garnka.
Ziemniaki ugotować osobno.
Do wywaru z jarzyn wlać zakwas kiszonego żuru i chwilę pogotować, następnie całość zabielić śmietaną, powoli ją wlewając i cały czas mieszając.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc.
Do tak ugotowanego żuru dodać usmażoną kiełbasę, boczek i cebulę. Zdejmujemy to z ognia i doprawiamy do smaku.
Ugotowane na twardo jajka obieramy.
Żur wylewamy na talerze, dodając do każdego pokrojone na ćwiartki jajka oraz po łyżce utłuczonych ziemniaków. Żur można także podać w małych okrągłych chlebkach.
KGW Przegędza - Placki z banie
Składniki:
½ kg banie - zetrzeć na tarce
1 szklanka mąki krupczatki
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
½ łyżeczka soli
Olej do smażenia
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Smażyć na oleju.
KGW Szczejkowice - Ciasto marcepanowe
Składniki:
1.Biszkopt biały:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
Szczypta proszku do pieczenia
2.Biszkopt kakaowy:
3 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
1 łyżka kakao
Szczypta proszku do pieczenia
3.Marcepan:
125 ml wody
5 dag masła
10 dag maki
60 dag cukru pudru
Olejek migdałowy
4. Krem:
2 kostki masła
4 jajka
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
Sposób wykonania:
-
Jajka ubić z cukrem i proszkiem na sztywno i wymieszać z mąka. Wyłożyć blaszkę 38x11 cm papierem do pieczenia, wylać ciasto i upiec
-
Jajka ubić z cukrem pudrem i proszkiem na sztywno i wymieszać z mąką. Wyłożyć blaszkę 38x11 cm papierem do pieczenia, wylać ciasto i upiec
-
Wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę i mieszać aż powstanie gęsty kleik; zdjęć z pieca i wystudzić. Do zimnego kleiku nagniatać cukier puder, na koniec dodać olejek.
-
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywno, masło utrzeć na puszysty krem i połączyć z ubitymi jajkami. Biały biszkopt przekroić na połowę.
-
Przełożenie ciasta: biały biszkopt – krem – ciemny biszkopt – krem – biały biszkopt – gotową roladę przekroić wzdłuż, tak, aby były dwie rolady. Marcepan podzielić na dwie części, rozwałkować najlepiej na celofanie. Rolady posmarować kremem i owinąć marcepanem.
KGW Bełk - Wodzionka
(porcja dla jednej osoby)
Składniki:
2 kromki chleba
2 ząbki czosnku
1 łyżka łoju
Sól, maggi do smaku
½ l wrzącej wody
Sposób wykonania:
Chleb pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem. Dodać pokrojony czosnek oraz tłuszcz. Wszystko wymieszać. Przyprawić do smaku.
KGW Książenice - Kreple z makiem
Składniki:
1,5 kg mąki
20 dag cukru
20 dag masła
10 dag drożdży
Szczypta soli
4 jajka (całe)
4 żółtka
1 litr mleka
2 kieliszki spirytusu
6 kostek smalcu
20 dag zmielonego maku
Sposób wykonania:
Sporządzamy najpierw masę makową żeby ostygła. Mak parzymy wrzątkiem – ok.3/4 szklanki, dodajemy 10 dag masła, cukier waniliowy, cukier według uznania i olejek migdałowy.
Następnie sporządzamy rozczyn z drożdży. Szklankę mleka podgrzewamy z łyżką cukru, rozpuszczamy drożdże w mleku i wsypujemy 2 łyżki kopiaste mąki, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę (1,5kg) przesiewamy do miski, dodajemy 20 dag cukru i szczyptę soli. Wlewamy rozczyn, jajka roztrzepane, stopione masło, zagniatamy i dolewamy ciepłe mleko ok. ¾ litra.
Wyrabiamy ciasto – wprowadzamy jak najwięcej powietrza. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto odchodzi od rąk i miski. Na sam koniec wlewamy spirytus.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia – czas ok. 45 minut.
Po wyrośnięciu ciasta formujemy paczki i pieczemy w nie za gorącym tłuszczu na złoty kolor.
Nie można piec pączków za ostro, bo będą surowe w środku.
Pączki najlepiej lepić ręcznie.
Posypujemy stolnicę mąką. Ciasto nabieramy łyżką, obtaczamy każdy krążek lekko w mące, na środek nakładamy łyżeczką mak. Zlepiamy i układamy na posypanym mąką stole. Zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia i pieczemy stroną zlepioną na spód tłuszczu.
Jak wystygną posypujemy cukrem pudrem.