Strona główna/Urząd/Aktualności/Dzień Kartofla w Palowicach

Dzień Kartofla w Palowicach

Aktualności 10 Października 2017

To nie przypadek, że pieczenie ziemniaka stało się już tradycją. W samym środku ziemniaczanych wykopek wypada wspomnienie św. Tekli. Dlatego z jej świętem związano przysłowie „W dzień świętej Tekli ziemniaki będziemy piekli”.

 

W ostatnią sobotę września w Palowicach na terenie Szkoły Podstawowej odbyło się kolejne wydarzenie integrujące mieszkańców – Dzień Kartofla. Tym razem Fundacja Auxilium, Sołtys i Rada Sołecka Palowic, Dyrektor i Rada Rodziców Szkoły Podstawowej w Palowicach wspólnie zorganizowali wydarzenie, którego głównym bohaterem były kartofle, a odbiorcami dzieci i ich rodziny. Dzień Kartofla był trzecim, a zarazem ostatnim wydarzeniem kulturalnym realizowanym w ramach projektu Aktywne Palowice dofinansowanego z budżetu Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny.

 

Sobotnie popołudnie było bardzo aktywne dla mieszkańców Palowic. Dzień Kartofla bogaty był w wiele atrakcji, w tym: występy dzieci i młodzieży, konkurs na danie z kartofla, ziemniaczane zawody sprawnościowe, konkurs na największą dynię. Dodatkowo mieszkańcy mogli degustować pyszne ciasta przygotowane przez rodziców, watę cukrową, chleb ze smalcem i ogórkiem. Oczywiście tradycyjne wszyscy mogli częstować się popcornem.

Wyniki konkurencji i konkursów prezentują się następująco:

W konkursie na danie, którego głównym składnikiem są kartofle jury w składzie: Dyrektor Szkoły Podstawowej Damian Gańczorz, Sołtys Palowic Karolina Blacha-Cieślik, Przewodniczący Rady Miasta Bernard Strzoda, przedstawicielka grona pedagogicznego Gabriela Marzęta, przedstawiciel pracowników szkoły Grzegorz Sonek, podjęło decyzję o nagrodzeniu następujących dań:

I miejsce – Klasa VII – pączki z ziemniaków

II miejsce – Klasa V – sałatka ziemniaczana

II miejsce – Przedszkole grupa młodsza – kuleczki ziemniaczane z dipem

III miejsce – Klasa I – zapiekanka ziemniaczana

III miejsce – Przedszkole grupa starsza – ziemniaki z rukolą

W ziemniaczanych zawodach sprawnościowych, jury składające się z grona pedagogicznego na czele z p. Grzegorzem Formelą wyłoniło zwycięzców w następujących konkurencjach:

 

Wyścig w worku

Grupa starsza – młodzież (uczestnicy: 14 osób)

Zwycięzcy:

  1. Rapciak Monika

  2. Stępień Daniel

  3. Szymik Aleksandra

 

Dzieci klas IV-VII (uczennicy: 22 osoby)

Zwycięzcy:

  1. Rokita Bartosz

  2. Mika Aleksandra

  3. Portka Aleksandra

Dzieci młodsze (uczestnicy: 20 osób)

Zwycięzcy:

  1. Knop Kacper

  2. Kubasa Szymon

  3. Kania Mariusz

 

Rzuty kartoflami do kosza

Grupa starsza – młodzież (uczestnicy: 32 osoby)

Zwycięzcy:

  1. Kania Marek

  2. Pisarzowski Marek

  3. Deręgowski Grzegorz

 

Dzieci klas IV-VII (uczestnicy: 10 osób)

Zwycięzcy:

 

  1. Kałużny Mateusz

  2. Łuczak Emilia

  3. Portka Wiktoria

Dzieci młodsze (uczestnicy: 19 osób)

Zwycięzcy:

  1. Buchalik Patryk

  2. Kozioł Bartek

  3. Hajduk Nikola

 

Rodzinny slalom z kartoflem (uczestnicy: 14 rodzin)

Zwycięzcy:

  1. Rodzina Sokalski

  2. Rodzina Piecha

  3. Rodzina Kubasa

 

Sztafeta rodzinna – sadzenie kartofli (uczestnicy:15 rodzin)

Zwycięzcy:

1. Rodzina Szymik

2. Rodzina Piecha

3. Rodzina Kania

 

W konkursie na największą dynię, jury w składzie Sołtys Palowic Karolina Blacha-Cieślik, Przewodnicząca Rady Rodziców Alicja Blaski wyłoniło następujących zwycięzców:

I miejsce – Amelia i Mateusz Kałużny

II miejsce - Eryk Łuczak

III miejsce - Emilia Łuczak

 

Skąd pomysł na tematykę imprezy? Droga ziemniaka sprowadzonego z Ameryki Południowej do Europy była bardzo długa. Dziś jest on integralną częścią naszej kuchni i wykorzystywany jest w najróżniejszych postaciach. Skąd się wziął? Jak do nas przywędrował? Nasz pożywny i popularny ziemniak wywodzi się z południowego Peru, gdzie jego pierwsze uprawy pojawiły się już 8 tysięcy lat temu! Po podboju Państwa Inków, Hiszpanie sprowadzili go do Europy, a żeglarze upowszechnili na całym świecie. Do Polski ziemniaki przywędrowały za sprawą króla Jana III Sobieskiego, który przysłał je królowej Marysieńce. Na większą skalę zaczęto jednak uprawiać je w Polsce dopiero za panowania króla Augusta III Sasa. Do XIX wieku ziemniak stał się niezbędnym elementem diety milionów ludzi i bazowym składnikiem wielu potraw, w tym z kuchni polskiej.

„Dzień Kartofla wyciągnął z domu i przyciągnął na teren szkoły tłumy mieszkańców Palowic. Dzieci wraz z rodzinami chętnie brały udział w rozgrywkach, a najlepsi zostali nagrodzeni słodkimi upominkami. Amatorzy słodkości i grillowanego jedzenia mogli zaspokoić swoje kubki smakowe pysznościami przygotowanymi przez samych mieszkańców. Dzieci i młodzież zaprezentowała swoje talenty na scenie podczas występów. Wolontariuszki-animatorki zaopiekowały się najmłodszymi pociechami pięknie malując ich buzie. Całość dopełniał dj eLka, który muzyką stworzył fantastyczną atmosferę.

Dzień Kartofla był kolejnym wydarzeniem w 2017 r. pokazującym, że mieszkańcy Palowic potrafią ze sobą współpracować aby osiągać wspólne cele. Dziękujemy serdecznie wszystkim, którzy przyczynili się do przygotowania tego wydarzenia” - mówią organizatorzy.

do góry