Druga część książki „Po noszymu, czyli po ślonsku”
Światło dzienne ujrzała zapowiadana już kilka miesięcy temu, druga część książki kucharskiej „Po noszymu, czyli po ślonsku”, w której znalazły się przepisy mieszkańców Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny.
Pierwsza część książki została wydana w ubiegłym roku w nakładzie 2 tys. egzemplarzy i rozeszła się jak przysłowiowe „świeże bułeczki”. Ogromne zainteresowanie książką stało się także sygnałem dla jej twórców, że warto wydać jej kontynuację. Do końca czerwca, każdy z mieszkańców Czerwionki-Leszczyn mógł zgłosić swój przepis na dowolną potrawę. Spośród wszystkich przesłanych przepisów, komisja, w skład której weszli przedstawiciele Stowarzyszenia Pomocy „Feniks” oraz restauracji działających na terenie gminy: „Biały Dom”, „Capitol”, „Kibic” i „Arkadia”. Ostatecznie do książki trafiły 23 przepisy, podzielone ze względu na rodzaj dań, na przystawki, sałatki, zupy, dania główne, desery i przetwory. Wśród nich znalazły się m.in. przepisy na rybę w zalewie, galaretę z nóżek, sałatkę na ciepło z kalarepy, zupę z zielonych ogórków, ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką czy krem śliwkowy. Wszystkie przepisy zawarte w książce zapisane są w podwójnej wersji językowej – zarówno w gwarze śląskiej, jak i w literackiej polszczyźnie.
Książka „Po noszymu, czyli po ślonsku 2”, podobnie jak pierwsza część, jest dostępna bezpłatnie. Odebrać ją można w Urzędzie Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny, Bibliotece Publicznej, Centrum Informacji Turystycznej oraz Centrum Kulturalno-Edukacyjnym w Czerwionce-Leszczynach.
Projekt "Po Noszymu, czyli po ślonsku" realizowany jest przez Stowarzyszenie Pomocy "Feniks" we współpracy z Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Czerwionce-Leszczynach. Zadanie współfinansowane jest z budżetu Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny.